Windows server backup in virtualizacija VHD datotek

Winows server omogoča arhiviranje samega sebe v VHD obliki na neko tretjo lokacijo oziroma na lokalni disk. Mogoče pa je arhivirati celotno vsebino strežnika v več oblikah.
Najzanimivejša oblika arhiviranje je t.i. Bare-metal s katerega je mogoče restavrirati strežnik v neko stanje iz preteklosti. Seveda je restore mogoče napraviti samo v vnaprej določenem scenariju preko Windows PE-ja preko system recovery-a.
Microsoft to obliko backupa priporoča samo kot backup podatkov, katerega lahko koristimo za restavriranje podatkov. Samega VHD backupa pa naj ne bi bilo mogoče zagnati v Hyper-V okolju.

In sicer dejansko ne obstaja nobenega knowledge base-a na to temo ampak v principu je potrebno zagotoviti nekaj zadev:
– Backup particija dejansko nima urejenega t.i. boot start-a.
– Particija naj bi bila aktivna.
– Windows 2008 R2 doživi t.i. blue screen ob štartu.

Za zagon same VHD datoteke niti ne potrebujemo urediti boot starta na particiji ampak lahko štartamo OS preko kakšnega drugega programa. Recimo v našem primeru smo uporabili boot program s hiren’s boot CD-ja.
Urejanje registra se potem ureja preko Windows PE-ja, kjer je ključna sprememba o informaciji o spremembi HW-ja “HKEY_LOCAL_MACHINE\Recovery\ControlSet001\services\intelide”, in sicer se popravi na 0.

S temi spremembami, smo dejansko že lahko prišli v operacijski sistem, niti ni pomembno ali gre za Hyper-V ali VMWare ESX. Seveda če je govora o VMWare je potrebno VHD datoteke prej konvertirati v VMDK datoteke. Eden izmed načinov je pripetje VHD-ja v Hyper-V virtualni strežnik in potem preko VMWare Converter-ja na ESX ali preko tool-ov, kot je WinImage, kar tudi deluje.

Ko smo enkrat v OS-u je potrebno urediti še boot particijo, kar se lahko uredi preko tool-ov kot je EasyBCD. V našem primeru to ni bilo dovolj in smo preko particijskega programa na Hiren’s boot CD particijo zmanjšali še za 100 MB, da smo naredili t.i. sistemsko particijo, kar je bilo že dovolj, da se je boot uredil in se je strežnik pričel noramalno prižigati sam od sebe, brez intervencij s katere particije naj se OS dejansko zažene.